Monday, March 11, 2013

Tindakan Bapa Saiful Mohon Maaf Pada Anwar Ibrahim Cetuskan Persoalan

Mohd Irfan

Pengakuan Azlan Mohd Lazim bahawa anaknya, Saiful Bukhari dipergunakan dalam konspirasi menjatuhkan imej, maruah dan karier politik Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes liwat mencetuskan banyak persoalan terutama berhubung niat sebenar Azlan membangkitkan isu tersebut setelah hampir empat tahun kes tersebut selesai dibicarakan. Azlan dalam satu sidang media tertutup di Taman Melati, Gombak, mendakwa anaknya dipergunakan oleh pihak-pihak tertentu sambil memohon maaf kepada Anwar Ibrahim kerana dakwaan yang dibuat oleh anaknya itu adalah satu konspirasi jahat untuk memenjarakan Anwar buat kali kedua.

 Sementara Saiful dalam kenyataannya telah melahirkan rasa sedih dan kecewa dengan tindakan bapanya dan menganggap bapanya menjadi mangsa politik Anwar dan sesekali tidak akan berganjak dengan dakwaan beliau selama ini sambil memberi amaran kepada Anwar agar tidak mengheret bapanya dalam masalah yang beliau hadapi.

 Isu itu kembali mendapat tempat di beberapa laman media sosial sehingga menenggelamkan sedikit kejadian pencerobohan tentera Kesultanan Sulu di Lahad Datu. Banyak spekulasi ditimbulkan tentang pengakuan dan tindakan Azlan itu terutama apa sebenarnya yang mendorong beliau sehingga sanggup membelakangkan anak sendiri dan menukar pengakuannya yang selama ini bermati-matian mempertahankan darah dagingnya?
 Malah ada pihak yang menganggap kenyataan Azlan itu bukan lah sesuatu yang memeranjatkan. Presiden Jati Malaysia, Dato Dr Hasan Ali dalam satu kenyataannya menganggap kredebiliti Azlan sendiri boleh dipersoalkan kerana banyak laporan sebelum ini mendakwa Azlan sebagai orang yang banyak masalah. Begitu juga dengan satu laporan yang pernah disiarkan di laman blog chegubard.blogspot yang turut menyiarkan dengan panjang lebar siapa sebenarnya Azlan.

Laporan yang disiarkan pada 9 Mei 2010 itu yang dipetik daripada email seorang pembaca yang mahu dikenali sebagai Dr.Hiadayah Jr. menceritakan tentang secara panjang lebar siapa sebenarnya Azlan Mohd Lazim. Artikel itu ditulis untuk menceritakan keburukkan Azlan dengan tujuan untuk menjejaskan kredebiliti beliau yang ketika itu tampil mempertahankan Saiful dalam dakwaan kes liwat membabitkan Anwar Ibrahim. Pautan laporan itu boleh dilihat seperti berikut; http://chegubard.blogspot.com/2010/05/bapa-saiful-kaki-judi-pernah-cuba.html

 Jika laporan yang pernah disiarkan di blog chegubard wujud kebenarannya, tindakan Azlan yang membuat pusingan U untuk tidak mempertahankan darah dagingnya atas alasan ia berupa fitnah dan berniat jahat dan merupakan perancangan rapi musuh-musuh politik Anwar Ibrahim, ia pasti menimbulkan banyak tanda tanya.

 Soalnya, kenapa baru sekarang beliau sedar dan tidak mahu bersekongkol sedangkan pada awalnya beliau begitu beria-ia mempertahankan anaknya dan merestui Saiful untuk melakukan sumpah laknat untuk mempertahankan dakwaannya?

No comments: